Als iemand die je dierbaar is overlijdt is het belangrijk om een passende herdenkingsplek te creëren. Veel mensen kiezen ervoor om een urn met de as van hun geliefde te bewaren. Maar mag je een urn zomaar overal plaatsen? In deze blogpost zullen we dit onderwerp bespreken en kijken naar de verschillende mogelijkheden voor het creëren van een herdenkingsplek in huis.

Mag je een urn overal plaatsen?

Het verlies van een dierbare brengt vaak veel verdriet en gemis met zich mee. Het kan troostend zijn om een tastbare herinnering te hebben zoals een urn. Hierin kan de as van de overledene worden bewaard. Maar het is belangrijk om te weten dat er regels en voorschriften zijn omtrent het plaatsen van een urn. In Nederland zijn er geen wettelijke beperkingen wat betreft het plaatsen van de urn in de tuin. Dit betekent dat je vrij bent om zelf te bepalen waar je de urn wilt neerzetten in en rondom jouw huis.

Een veelvoorkomende plek om een urn neer te zetten is op een speciale plek in huis, zoals bijvoorbeeld op een dressoir of boekenplank. Hierdoor wordt de urn onderdeel van het dagelijkse leven en blijft de herinnering aan de overledene levendig. Daarnaast kan het ook helpen bij het rouwproces om een vaste plek te hebben waar je naar toe kunt gaan om je dierbare te herdenken. Houdt er rekening mee dat je buitenshuis niet zomaar een urn mag plaatsen. De urn moet dan op een urngraf/plaats geplaatst worden.

Het dragen van een assieraad

Een andere optie is het dragen van een assieraad. Dit kan bijvoorbeeld een ketting of armband zijn waarin een kleine hoeveelheid as verwerkt is. Het voordeel van een assieraad is dat je het altijd bij je kunt dragen. Hierdoor blijft de herinnering aan de overledene altijd dichtbij. Er zijn diverse stijlen en ontwerpen beschikbaar. Zo kun je altijd iets vinden wat perfect past bij jouw persoonlijke smaak en herinnering aan de overledene.

Een herdenkingsplek in of rondom huis

Naast het plaatsen van een urn in huis of het dragen van een assieraad, zijn er ook andere opties beschikbaar. Zo kun je ervoor kiezen om de as uit te strooien op een speciale plek die betekenisvol was voor de overledene. Dit kan bijvoorbeeld in de natuur zijn, op zee of op een begraafplaats. Het belangrijkste hierbij is dat je toestemming vraagt aan de eigenaar van het terrein en rekening houdt met eventuele lokale regels en voorschriften.

Bij het creëren van een herdenkingsplek in huis is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke behoeften en die van andere familieleden. Praat openlijk met elkaar over wat iedereen prettig vindt en neem elkaars wensen serieus. Tegenwoordig is het mogelijk om vanuit de comfort van je eigen huis een assieraad of urn te kopen. Bij de webshop assieraden-shop.nl vind je een groot assortiment aan prachtige assieraden en urnen. Zo krijgt iedereen de afsluiting die diegene verdient! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *